Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Friday, March 15, 2013

Cis tat sedap.

 Photo: Kena belajar buat ni, x puas mkn kalau beli..harga plk boleh tahan..huhu..blueberry cheese tart.:D


Akak sekeluarga gemar sangat Cis tat ni..huhu Cheese tart lah..


Semalam beli ngan member akak ni dua bekas..sebekas ada 20 biji,harganya rm 18.Bermakna sebiji tu 80 sen lah..kalau yang ada inti buah kat dalam tu,lagi up harga dia..sampai rm1.20-1.50 satu..


Patut lah berebut org jual kue tat ni..Akak ni semenjak anak dara dah besar, malas sikit..lebih baik akak hantar anak dara akak gi belajar cara2 buat kue ni..akak tukang makan je lah..

Akak sempat singgah kat blog kwn sini ni tadi, tumpang kopi pes resepi dia..manalah tau, ada sesape yg rajin tu boleh lah terai buat sendiri kan..

 
Blueberry Cheestat
Sumber : Alex Goh

Sweet Pastry
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu

Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan
(B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.

* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.

Filling
Bahan A
250 g cream cheese
50 g gula 25 g mentega

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
25 g whipping kream ( ros gantikan dengan susu pekat manis)

Bahan D
20 g tepung gandum
Blueberry filling

Cara-cara
1. Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan.
2. Inti : Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
3. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit. ( ros buat tak sampai pun 10 minit, kiranya dalam 6 ke 8 minit je.

Nota :-
* Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.

sebelum dibakar, siap letak filing dan dilorekkan
lorekkan nye tu kena praktis lagi ni, tak kemas sangat

Nota:  paipkan dahulu inti blueberry ke dasar pastry lepas tu baru  paipkan pula adunan cheese, dan letakkan lagi sekali sedikit blueberry filing utuk dilorekkan di permukaan adunan cheese.

SELAMAT MENCUBA.Kalau first time tak menjadi, cuba dan cuba lagi ye..:)

5 comments:

umiawadah said...

akak suka ye...ida pun pandai buat,tapi dah lama tak buat...dulu memang banyak dapat tempahan,tapi bila dah banyak komitmen lain,tak sempat nak amik tempahan dah...

mas saari said...

saya pun suka blueberry cheese tart..sedap!

munna said...

munna pun baru je cuba buat baru2 ni yg cheese tart... sebelum ni pernah buat yg fruit tart je....

NzA said...

feveret kami sekeluarga jugaak nie....sedappppp!!!!

Unknown said...

PM pun suka tuh kak...meh lah kirim sikit...hehe

T.kasih sudi klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink