Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Khamis, 8 Disember 2011

Baju second hand je..

Assalamualaikum.

Nak tanya kengkawan..biasa tak beli baju terpakai atau orang panggil bundle?

Ada orang yang beli, tapi segan nak beritahu orang..ada yang tak beli lansung sebab rasa kurang selesa, atau tak lalu nak pakai pasal bekas orang..dan ada juga yang memang tak kisah dan beli je..sebab harganya jauh lebih murah kan.. terpulang lah pada individu..Tapi, pada Ariana tak salah sebenarnya..sebab bukannya kita tak basuh dulu kan..tapi tengok pada jenis pakaian juga lah..

Tu lah, Ariana nak cerita ni, Insyaallah pertengahan bulan Disember ni kan Kami sekeluarga merancang untuk bercuti..tempat yang kami nak pergi tu  pada bulan Disember ni tengah cuaca sejuk..so, nak kena beli baju sejuk..tapi, Ariana terfikir, nak pakai cuma sekali je..Bila Ariana survey kat kedai, adoii mak..mahalnya..sampai beratus harga nya. Yang beribu pun ada..sebab baju sejuk atau winter coat ni memang lah mahal kat negara kita kan..ada juga yang bagi pendapat, beli je bila sampai kat sana nanti, tapi, takut susah juga, almaklum kat tempat orang..takkan sampai nanti dalam keadaan menggigil pulak..pening juga memikirkan..dah lah kami pergi beramai ramai..8 orang termasuk Bapa mertua dan dua orang adik ipar Ariana..

Lepas tu, minggu lepas waktu kami jenjalan kat up town..ternampaklah kedai pakaian terpakai ni..saja je singgah. Sekali tengok..banyak juga pilihan baju-baju sejuk atau winter coat kat situ..dah lah harganya tersangat murah..malah kedaan baju tu pun masih elok sangat, lebih kurang macam yang baru je..Ariana pun, apalagi terus sound kat hubby..mulanya hubby tak setuju..tapi, bila kami dah belek-belek tu, rasa berkenan pulak..so, kami pun beli lah juga beberapa helai, termasuk untuk Bapa mertua dan adik.Anak-anak pun pilih lah juga yang mereka berkenan sorang satu..hehe..Hubby pesan suruh antar dobi basuh dulu sebelum pakai.

Selesai satu masalah..hehe. 
Lagipun, bila fikir balik, tak baik membazir..beli mahal, pakai cuma sekali kan..
Janji hilang sejuk bila kat sana nanti..kini tinggal nak survey stokin, mufler dan kasut yang sesuai pulak..:-)

 Cuba korang tengok baju ni..masih ok lagi kan..

Yang berambu ramba kat leher ala artis Taiwan tu Ariana punya hehe.



20 comments:

~izan~ berkata...

suami izan byk giler baju bundle.tak kisah pun membelinya sbb masih elok dan seperti baru.izan pun ada byk jugak.

kalau pndai pilih ada je yg menarik dan cantik2.original plak tu =)

yg akak beli tu pun kalau xbgtahu bundle,mmg nmpk baru =)

ariana berkata...

Izan: tu lah..buat apa nak membazir kan..:)Rasanya kalau akak beli yg baru dan mahal tu, mesti ada rasa ralat dlm hati..hehe Lagi pun duit banyak nak guna lagi nanti...

ajumohit berkata...

Nk pegi bcuti ye kak?? Bestnya, baju tu masih nmpk elok kak, saya pun pernah beli baju bundle, janji boleh Pakai pon memadai kan kak

Kakzakie berkata...

Amboi tak mahu kalah nak yg rambu-ramba ye...:) SPM dah selesai tunggu masa je nak bertolak.

Kalau kakak pun tak kisah baju bundle ke apa janji ok lagi...

ariana berkata...

Aju: aah..Insyaallah.bawa anak2 jenjalan..:)

ariana berkata...

KakZakie: mesti lah..nampak Mak nak mengalahkan anak dara dah ni..hehe

Munnafendy berkata...

waaaa nak g jalan ke mana tu kak? glemer la yg rambu ramba tu...hihi

mas saari berkata...

baju tak pernah kak!
tapi seluar jeans bundle biasalah!

ariana berkata...

Munna: Destinasinya biasa2 je..dah balik nnti, Insyaallah akak cerita ye..:)

ariana berkata...

Mas: aah..biasanya jeans lah org beli,,baju jarang kot..

Kaz berkata...

Salam kak Ana,
rasanya kalau nak beli winter coat dan cuma nak pakai sesekali saja, lebih baiklah dibeli kat bundle. Mmg sayang duit kalau beli yg baru punya, kecualilah kalau kita akan selalu pakai kan. Duit tu baik akak simpan utk shopping kat sana nanti. Jgn lupa beli baju sutera tau kak.

ariana berkata...

Kaz: betul tu..lega rasanya sebab tak silap buat keputusan..hehe..

Insyaallah, kalau jumpa yg berkenan akak beli lah nanti..tp bukan lah nak shopping sakan..dapat pergi berjalan pun dah syukur..:)
Yang penting anak2 gembira..

Masni Syafie berkata...

belanja mengikut kemampuan...kalau elok, ape salahnya....xperlu membazir utk seketika shj...hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

kemian tebal baju sejuk tu kak..nk pegi bercuti ke mana?

mama maman berkata...

biasa je baju bundle... lg2 jika nak pakai jap je.. bukan selalu gi luar negara kannn... :)

amen through the dancing fingers berkata...

salam akak,
boleh saya tahu uptown mane nak carik baju winter ni?

ariana berkata...

Wmslm, akak beli kat up town berhampiran the mines, kalau kat Ktn ni, kat pasar2 mlm pun kdg ada jg..nk pg mkn angin ke mn?

ariana berkata...

Wmslm, akak beli kat up town berhampiran the mines, kalau kat Ktn ni, kat pasar2 mlm pun kdg ada jg..nk pg mkn angin ke mn?

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Cikgu Hany berkata...

salam.... saya juga insyaallah akan bercuti ke tempat sejuk... hehehe boleh bgtahu tak lokasi kedai beli baju winter ni? up town dekat the mines? yg belah mana ek? nak carik jugaklah... pls...

T.kasih sudi klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink