Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Sunday, March 18, 2012

Libur Jakarta-Bandung (2)

Assalamualaikum.

Sambungan Libur Jakarta-Bandung.

Ni lah hotel kami di Bandung..Namanya cukup romantis gitu..Ciumbuleuit..
hah..siapa tahu apa maknanya.
Akak dengan muka tak malunya dah tanya pada " supir" kami Pak Tatang..katanya.".Ciuman lembut" gitu..huhu.
Agaknya sebab tempat ni memang sesuai untuk pasangan berhoneymoon kerana kedudukannya dikaki bukit menjadikan udaranya sangat nyaman dan pemandangan pun cantik..:)

Our sweet memories ever..:)
Apa simboliknya..sekuntum daisy merah didalam air..

Biliknya pun sangat selesa
.




 Day 2.
Selepas bersarapan dihotel yang banyak sekali pilihan juadah nya, kami memulakan perjalanan ke destinasi hari ini iaitu ke Tangkuban perahu. Tempat ini mendapat namanya dari bentuk kawah gunung berapinya yang kelihatan seperti perahu ditangkup atau diterbalikkan.Sebenarnya ada lagenda disebaliknya, iaitu kisah seorang anak yang mencintai ibu kandungnya sendiri..begitu lah menurut Pak Tatang supir kami. 


Sebaik menjejak kaki ke Tangkuban perahu itu, akak terhidu satu bau yang agak tidak menyenangkan..mulanya akak tertanya-tanya juga, kemudian bila diberitahu Pak Tatang rupanya itu adalah bau belerang dari kawah gunung berapi itu..Kuat sungguh baunya.

 Menurut Pak Tatang lagi selain kawah ini, terdapat beberapa kawah yang lain termasuk kawah domes yang dibenarkan kita turun dan duduk-duduk sambil mencelup kaki kedalam airnya, tapi yang itu haruslah dibawa oleh tour guide nya yang telah disediakan dan bayarannya pula mengikut jam..mulanya teringin juga nak kekawah tersebut, tapi memandangkan masa yang terhad,kami terpaksa batalkan niat tu, anak-anak lebih teruja nak ke Trans studio pula..huhu.

Jom layan gambar di Tangkuban perahu...pemandangannya.. Subhanallah,sangat menakjubkan..Mat Salleh kata..take my breath away.. tapi agak sejuk..dan angin pun sangat kuat bertiup hingga kan akak terpaksa memegang baju dan tudung akak..:)



Subhanallah


Angin kencang bertiup..kalau tak pegang tudung, memang melayang..huhu



Budak Eisya ni bergambar nombor satu..hehe

My hero pun dah pandai posing skrg..hehe

Semuanya berebut nak bergambar dekat situ..

Dok ambil gambar bandar Bandung yg kelihatan dari atas puncak bukit ni

Akak tumpang posing jangan marah ye..:)

Pokok yang terdapat disekitar Tangkuban Perahu.
Adoi..mesti berat blog akak sebab banyak gambar yang besar-besar ni..huhu..ok lah setakat ni dulu kali ini.
Insyaallah nanti sambung kisah di Trans studio, strawberry picking dan shopping di Tanah Abang dan Jalan Cihamplas pulak.


14 comments:

acu said...

Menariknya..best2..mn gmbr yaya dan tiha?

NzA said...

wow bestnya..mesti shopping sakan tu.....

rosnani said...

salam kak, best nya. gambar yang cantik

kurus said...

wah2 kak .. ke jakarta dan bandung rupenya ..
best2 ... saya x plan nak ke bandung layie .. masa ke jakarta tu memang plan nak ke jakarta je ..

insyaallah sampai ke sana nanti , tap[i x tahu bile ekekke .. anak2 dah start sekolah nie rasanya susah dahh .. cuma bulan 10 je last kami cuti2 ..

mamyharraz said...

romantisnya nama hotel tu kan kak ;)

bandung sekali pergi mg jatuh cinta dan mahu lg kesana ~

dpt bayangkan betapa indah sgt ciptaan Allah kt tangkuban Perahu tu..rinduuuunya mahu kesana lagi :")
puas sgt dpt tgk pic akk&family kt sana ;)

Aine Ainun said...

walopun da sampai bandung,
x berkesempatan nak ke tangkuban perahu=)

mas saari said...

bilalah dapat pi sini..

Unknown said...

sakan ye ka... best la...

tq kunjungan ke blog saya tu.. tq jgk ucapan hari jadi tu...

http://thetimelines2u.blogspot.com/2012/03/gila-kuasa.html

mun said...

wowww...akak.. saya suka tgk 1 pic ni.. pokok kat tangkuban perahu...

Rina Rahamat said...

bestnya akak jalan-jalan sini


tangkuban perahu tmpt wajib singgah kan kak..dulu mak sy pon melancong sini sy jer x penah lagi


suka tgk akak dan hubby..mcm romantik gitew..kaler baju dhla mcm nk sama HEHE

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh bestnye akak

Kakzakie Purvit said...

Salam cikgu... kakak terlewat masuk sebab sejak jumaat lepas hingga kini baru buka blog. Tangkupan perahu kisahnya ada tercatat dalam buku lagenda.

Kakak terpikat pokok yg tak berdaun yg cikgu captured. Cantik...

Ztee_Azwanis said...

waaaaaa sis pergi bandung rupanya... patutlah snyap hihihi.. ada ole2 tak..
hmmm bila lah kita nk smpi bandung lg... byk shopping?? :)

Izan Ishak said...

sangat cantik pemandangan kat tangkuban perahu tu ye kak... entah bila agaknya nak sampai sana...

T.kasih sudi klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink