Sebenarnya tak susah pun nak buat dia..
Ikan atau ayam percik berkuah putih ini dikatakan berasal dari negeri Cik Siti Wan kembang.
Kalau dinegeri2 lain,kuahnya berwarna merah.
Dua2 pun sedap..
Lebih mudah,lebih jimat masa sebab akak membakar ikan dan ayam ni dgn menggunakan "magic pan" atau kuali serbaguna..
So,proses membakar ayam atau ikan tu sgt mudah,campak je dlm kuali..
Sebelum kita tgk gambar, berikut adalh bahan utk kuah percik..Manakala ayam atau ikan,cuci je dgn bersih dan bolehlah dibakar sehingga masak.
Bahan kuah:
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
Sedikit halia
10 biji cili pili
Dua btg serai
Kesemua bahan di kisar
Santan
Asam keping.
Sedikit belacan
Garam,gula secukup rasa.
6 comments:
pokcik berehi hok kuoh putih ni...
(dan dan kecek kelante)
@uncle gedek
Sama lah kita..berehi sgguh ngan percik kuah putih ni..hihi
feveret yah n ank2 jugak ni kak..puasa ni blm buat lg percik nie.....tqsm bagi idea.
@Nza
Mesti yah lg pandai buat ni sbb asal dari tmpt yah ni kan..hihi
Masuk blog akak br nmpak dah bayang2 nak msk ape berbuka nnt ^___^
@mummy haza
Sila2..jgn lupa tepek gmbr akak nk tgk nnti ye..:)
Post a Comment