Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Thursday, August 21, 2014

Vacation- Sungai Mekong.

 Kali ni Akak nak sambung cerita percutian di Saigon,cuma kali ni akak fokus kat Sungai Mekong.
Sungai Mekong merupakan sungai ke 12 terpanjang didunia,ke sepuluh terbesar dari segi isipadu dan mengeluarkan 475 isipadu airsetiap tahun.Panjangnya4880 km.Kalau nak tau lagi pasal Sungai Mekong ni rajin2 lah minta bantuan incik google ye..

Seawal pagi lagi kami dah turun menunggu di lobi hotel sebab driver bus akan datang kehotel mengambil kami..
Perjalanan memakan masa selama sejam dari bandar Ho Chi Minh.Banyak pakej yg disediakan,anda boleh lah memilih mana satu yang anda suka ye..Ada yang untuk satu family saje,ada yg untuk grup kecil dan ada jg utk grup yg besar,Ada yang bermalam disana, dan ada pakej muslim tour juga..Tapi,harga tentu lah berbeza.. Kami pilih yang paling murah je,Itu pun dah ok sangat,cuma kami terpaksa membawa sendiri makanan sebab bukan pakej muslim so kat sana nanti memang susah sikit nak dapat makanan halal,kalau ada pun, cuma buah-buahan je.

Dalam rombongan kami seramai lebih kurang 30 orang,kebanyakan nya Mat Salleh,mungkin sebab time kami pergi ni tak ramai melayu kerana masih dalam musim raya (baru aidilfitri ke 6).

Tapi tak jadi hal,semuanya baik2 dan sporting.. :)
Pemandu pelancung kami pun ok..

Sepanjang jalan kami perhati kan banyak sungguh penggunaan buaian di restoran,dan di halaman rumah pun.. bagi yang melancung menggunakan motosikal,ramai yang singgah untuk berehat,meluruskan kaki barangkali, memang idea yang baik juga akak rasa..hehe


dalam bas..muka seronok

My Tho tourist boat station.




Ni lah pemandu pelancung kami yg baik hati

Stesen minyak dia

nak amik gambar kubur sebenarnya,nmpk tak kat tengah sawah tu,warna putih tu..senang je derang sini..

bergayutan buai kat restoren


kami bukan naik bot yg besar ni ye..no..no..no


amoi vietnam dah pakai topi besar..panas terik ni..








tengah cuak jg sbnrnya..life jacket ado,tp x pakai pun..huhu






Bukan main lagi budak tecik ni bersantai kat buaian.

Incik suami suruh ambik no bas ni takut tersalah bas,waktu berhenti rehat ni.

semua seronok nak test buai


Teringin jugak..hehe
Buaian lagi..



ni kisah lebah dan madunya..
hati-hati..

siapa nak cuba sentuh lebah ni,silakan..

sedikit penerangan tentang lebah dan madu
manisnya madu..


berbagai produk yang dijual..antaranya madu dan gula2 yg dihasilkan sendiri

merasa kelazatan tea vietnam dan madu

rasa jgn tak rasa,sedap atau tidak belakang kira..


tunggu turn nak naik sampan

pengkalan,waktu nak naik sampan ni..




layan je lah gambar atas sampan ni..




SElesai menaiki sampan kecil,kami di hantar ke bot besar semula..


dikilang membuat gula-gula dari kelapa




semua dijemput untuk merasai gula2 kelapa..

macam2 produk yg dijual



pekerja sdg membungkus gula2 kelapa

kelakarnya akak dgn kasut macm ni boleh meredah semak samun..hehe







buah2an yg dihidang..mmg fresh

persembahan muzik rakyat


mencuba peralatan musik saigon

Jumpa lagi..penatnya..tapi berbaloi.. 
Kami selamat pulang ke hotel di bandar Ho ChiMinh city pada pukul  6 ptg.
Sempat lah solat jamak taakhir,alhamdulillah.
Subhanallah..Jauh berjalan,luas pandangan..
Sungguh kagum dgn ciptaan Allah yg maha kuasa..

8 comments:

mun said...

salam.. kak.... lama saya tak jenguk blog akak kan..kan... huhu

bestnyer cuti ke vietnam... dan nampak adventure plak sbb naik sampan..erkkk mau keras duk dlm sampan takut goyang n jatuh..huhuhu

ariana said...

Wmslm sis..
Mmg pun..nak bergerak pun takut..dok keras dlm sampan kocik tu..huhu

NzA said...

seronoknyaaaaa.....masa p hr tu xnaik pn kak....

ariana said...

Akak x smpat ke Chuchi tunnel yah..
Teringin jg nk g situ..huhu

maszull said...

assalamualaikum ariana...seronoknya dpt pi bercuti bersama kn..;)

NEKCIK said...

salam Ariana..seronok tengok ariana cuti sekeluarga...nekcik pun kalo boleh mmg suka semua anak anak ikut sama..rasa lapang hati anak anak ada depan mata...
Ariana..boleh bagi nekcik nama hotel ariana dudok tu tak..insyaallah ...nekcik pergi nov nanti
tkasih

NEKCIK said...

salam Ariana..hi hi nekcik baru katam ntry Ariana saigon ni..nak buat rujukan ke sana nanti..very soon..insyaallah

ariana said...

Nek cik nk kesana ye nnti..
Slmt bercuti,nama hotel saya menginao tu ialah blessing Saigon.

T.kasih sudi klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink