Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Monday, August 6, 2012

Nuzul Quran

Gambar: ihsan google
Assalamualaikum.

Salam Ramadhan , Salam Nuzul Quran buat semua rakan blogger yang diingati.
Semoga semuanya dalam rahmat dan keberkatan Allah,
 Sempena hari yang mulia, Nuzul Quran 17 Ramadhan 1433 Hijrah, dimana banyak peristiwa yang berlaku hari ini,

Isnin, merupakan hari kelahiran Nabi yang dikasihi, Muhammad SAW, dan pada 17 Ramadhan, bukan hanya hari turunnya wahyu Al Quran yang pertama bahkan  juga meraikan kemenangan tentera islam yang bilangannya sangat sedikit berbanding tentera musuh islam namun mereka berjaya mengalahkan tentera musuh, hanya dengan berbekalkan keazaman yang kuat serta memohon dari Allah SWT.
 Subhanallah..

Didalam ensaiklopedia islam berikut adalah pengertian Nuzul Quran untuk sama-sama kita fahami, Insyaallah.

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M.

 Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

SELAWAT DAN SALAM BUAT RASULULLAH SAW YANG DIKASIHI DAN DISANJUNGI.

3 comments:

Izwa Kamaruddin said...

nice sharing :)

Kakzakie Purvit said...

Panduan hidup yg lengkap buat semua umat. Bukanlah sekadar dipamer dan dijadikan hiasan. Moga terus menjadi amalan setiap kali kita bernafas..

maszull said...

assalamualaikum ariana...salam nuzul al-quran..:)

T.kasih sudi klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink