Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Tuesday, July 19, 2011

Gulai ayam lemak cili api.

Assalamualaikum.

Korang dah masak ke belum? Ariana baru je balik dari kedai, mula-mula bersarapan kat warung ngan Cik Abang..(hampir setiap hari gitu) sebelum dia ke opis, pas tu adik telefon, bagitau nak singgah kat rumah.
Ariana terus teringat nak masak ayam lomak cili api..
terus beli bahannya sekali, santan, cili api off course, serai dan daun kunyit.
time kasih Cik google

Huhu..dulu serai ngan daun kunyit tu ada tanam kat belakang dapur, tapi Cik Abang dah simen semua..so, semua nak kena beli dah.. Sempat bertandang kat beberapa buah rumah tadi, (bw ) , sempat google resepi jap.. kat My resipi

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • * ayam 1 ekor (atau daging, udang, sotong)
  • * cili api 20 ulas, ditumbuk atau diblend (boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan)
  • * bawang putih 2 ulas, dihiris
  • * bawang merah 4 biji, dihiris
  • * halia 2 inci, dihiris
  • * serai 1 batang, diketuk
  • * asam keping 1 keping
  • * kunyit, garam
  • santan (dari 1 biji kelapa)
  • kentang 2 biji, dibelah empat atau lapan

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan * ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan renihkan dengan api kecil sehingga semua bahan mesra dan air ayam keluar (atau daging empuk).
  2. Setelah air ayam agak kering, masukkan santan dan kacau sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak dan beruwap melimpah keluar) di atas api sederhana.
  3. Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.
sekarang nak ke dapor dah start masak..Bye semua.
Wassalam.

9 comments:

No Lan said...

sedapnye kak..dah siap bak sepinggan hehe..

ajumohit said...

Sedapnya....dh lama tak masak ni sbb dlm proses diet, mkn rebus2 n stim2 je kak...hehe meleleh air liur

ariana said...

No: kalau dekat, dah lama akak hulur..hehe

ariana said...

Ajumohit: selamat berdiet..tapi, kalau dah rasa nak makan tu, mkn je..jgn ditahan-tahan..:)

mas saari said...

Mas suka gulai lemak cili api...tak kiralah ayam ke, ketam ke, telur ke! sgt bestttttt...

najihahfara said...

bolela cube ni..hihi nampak sedap

ariana said...

Mas: mmg semua sodap buat masak lomak cili api..terutama ketam dan udang tu..boleh mas untuk berbuka nanti.. ( Org temerloh ckap Nogori plk )

Cik Najihah: suruh lah mak masak ye..:)atau..masak sendiri..

Qaseh Suhaida said...

wowww...mmg tertelan air liur ni...

aizamia3 said...

sedap...
lapar pulak perutku ini..
oh.. patutler dah tengahari rupanye..

T.kasih sudi klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink