Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Tuesday, April 3, 2012

Sweet, tapi..Awas!

Assalamualaikum.

Kebelakangan ni, akak suka sangat makan donut kat "big Apple" atau " dunkin donut". Ni semua anak kedua akak Fatiha lah yang ajar makan ni..huhu. Sekarang bila ke Mall, lalu depan kedai tu, mesti singgah beli. Kalu tak makan situ pun bawak balik rumah..macam ketagih pulak.

Tengok tu..sape yang tak gerammm huhu

Eisya sedang menikmati..donut big apple..nyum nyum..

Lepas ni kena kurangkan..jom makan cara sihat..hihi

Sekali tadi, dengar Fatiha dok bercakap ngan kakaknya Yaya..dia kata, kawan dia dah kurang makan donut2 tu..pasal dengar nasihat doktor..terlalu manis..takut  kena kencing manis..Akak pasang telinga dari jauh..Alamak..budak remaja pun, tau takut kena kencing manis atau diebetes ni..Akak dah banyak angka umur, masih tak sedar2 diri lagi..huhu.

Akak fikir-fikir balik..ishh..memang manis gila donut tu..macamana akak boleh " ter" ketagih..
Kena cuba lupakan ni, kena berazam..kurangkan makan lepas ni..

MEMANG LAH SWEET..TAPI BAHAYA..--PESAN UNTUK DIRI SENDIRI..

Dibawah ni akak ingin kongsikan sedikit info tentang penyakit kencing manis atau diebetes ni..jom baca..

Penyakit Diabetes Mellitus (DM)

Penyakit Diabetes Mellitus (DM) yang juga dikenal sebagai penyakit kencing manis atau penyakit gula darah adalah golongan penyakit kronis yang ditandai dengan peningkatan kadar gula dalam darah sebagai akibat adanya gangguan sistem metabolisme dalam tubuh, dimana organ pankreas tidak mampu memproduksi hormon insulin sesuai kebutuhan tubuh.

Insulin adalah salah satu hormon yang diproduksi oleh pankreas yang bertanggung jawab untuk mengontrol jumlah/kadar gula dalam darah dan insulin dibutuhkan untuk merubah (memproses) karbohidrat, lemak, dan protein menjadi energi yang diperlukan tubuh manusia. Hormon insulin berfungsi menurunkan kadar gula dalam darah.


  • Tanda dan Gejala Diabetes Mellitus


  • Tanda awal yang dapat diketahui bahwa seseorang menderita DM atau kencing manis yaitu dilihat langsung dari efek peningkatan kadar gula darah, dimana peningkatan kadar gula dalam darah mencapai nilai 160 - 180 mg/dL dan air seni (urine) penderita kencing manis yang mengandung gula (glucose), sehingga urine sering dilebung atau dikerubuti semut.

    Penderita kencing manis umumnya menampakkan tanda dan gejala dibawah ini meskipun tidak semua dialami oleh penderita :

    1. Jumlah urine yang dikeluarkan lebih banyak (Polyuria)
    2. Sering atau cepat merasa haus/dahaga (Polydipsia)
    3. Lapar yang berlebihan atau makan banyak (Polyphagia)
    4. Frekwensi urine meningkat/kencing terus (Glycosuria)
    5. Kehilangan berat badan yang tidak jelas sebabnya
    6. Kesemutan/mati rasa pada ujung syaraf ditelapak tangan & kaki
    7. Cepat lelah dan lemah setiap waktu
    8. Mengalami rabun penglihatan secara tiba-tiba
    9. Apabila luka/tergores (korengan) lambat penyembuhannya
    10.Mudah terkena infeksi terutama pada kulit.

    Kondisi kadar gula yang drastis menurun akan cepat menyebabkan seseorang tidak sadarkan diri bahkan memasuki tahapan koma. Gejala kencing manis dapat berkembang dengan cepat waktu ke waktu dalam hitungan minggu atau bulan, terutama pada seorang anak yang menderita penyakit diabetes mellitus tipe 1.

    Lain halnya pada penderita diabetes mellitus tipe 2, umumnya mereka tidak mengalami berbagai gejala diatas. Bahkan mereka mungkin tidak mengetahui telah menderita kencing manis.

  • Tipe Penyakit Diabetes Mellitus


  • 1. Diabetes mellitus tipe 1
    Diabetes tipe 1 adalah diabetes yang bergantung pada insulin dimana tubuh kekurangan hormon insulin,dikenal dengan istilah Insulin Dependent Diabetes Mellitus (IDDM). Hal ini disebabkan hilangnya sel beta penghasil insulin pada pulau-pulau Langerhans pankreas. Diabetes tipe 1 banyak ditemukan pada balita, anak-anak dan remaja.

    Sampai saat ini, Diabetes Mellitus tipe 1 hanya dapat di obati dengan pemberian therapi insulin yang dilakukan secara terus menerus berkesinambungan. Riwayat keluarga, diet dan faktor lingkungan sangat mempengaruhi perawatan penderita diabetes tipe 1. Pada penderita diebetes tipe 1 haruslah diperhatikan pengontrolan dan memonitor kadar gula darahnya, sebaiknya menggunakan alat test gula darah. Terutama pada anak-anak atau balita yang mana mereka sangat mudah mengalami dehidrasi, sering muntah dan mudah terserang berbagai penyakit.

    2. Diabetes mellitus tipe 2
    Diabetes tipe 2 adalah dimana hormon insulin dalam tubuh tidak dapat berfungsi dengan semestinya, dikenal dengan istilah Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus (NIDDM). Hal ini dikarenakan berbagai kemungkinan seperti kecacatan dalam produksi insulin, resistensi terhadap insulin atau berkurangnya sensitifitas (respon) sell dan jaringan tubuh terhadap insulin yang ditandai dengan meningkatnya kadar insulin di dalam darah.

    Ada beberapa teori yang mengutarakan sebab terjadinya resisten terhadap insulin, diantaranya faktor kegemukan (obesitas). Pada penderita diabetes tipe 2, pengontrolan kadar gula darah dapat dilakukan dengan beberapa tindakan seperti diet, penurunan berat badan, dan pemberian tablet diabetik. Apabila dengan pemberian tablet belum maksimal respon penanganan level gula dalam darah, maka obat suntik mulai dipertimbangkan untuk diberikan.

  • Kadar Gula Dalam Darah


  • Normalnya kadar gula dalam darah berkisar antara 70 - 150 mg/dL {millimoles/liter (satuan unit United Kingdom)} atau 4 - 8 mmol/l {milligrams/deciliter (satuan unit United State)}, Dimana 1 mmol/l = 18 mg/dl.

    Namun demikian, kadar gula tentu saja terjadi peningkatan setelah makan dan mengalami penurunan diwaktu pagi hari bangun tidur. Seseorang dikatakan mengalami hyperglycemia apabila kadar gula dalam darah jauh diatas nilai normal, sedangkan hypoglycemia adalah suatu kondisi dimana seseorang mengalami penurunan nilai gula dalam darah dibawah normal.

    Diagnosa Diabetes dapat ditegakkan jika hasil pemeriksaan gula darah puasa mencapai level 126 mg/dl atau bahkan lebih, dan pemeriksaan gula darah 2 jam setelah puasa (minimal 8 jam) mencapai level 180 mg/dl. Sedangkan pemeriksaan gula darah yang dilakukan secara random (sewaktu) dapat membantu diagnosa diabetes jika nilai kadar gula darah mencapai level antara 140 mg/dL dan 200 mg/dL, terlebih lagi bila dia atas 200 mg/dl.

    Banyak alat test gula darah yang diperdagangkan saat ini dan dapat dibeli dibanyak tempat penjualan alat kesehatan atau apotik seperti Accu-Chek, BCJ Group, Accurate, OneTouch UltraEasy machine. Bagi penderita yang terdiagnosa Diabetes Mellitus, ada baiknya bagi mereka jika mampu untuk membelinya.

  • Pengobatan dan Penanganan Penyakit Diabetes


  • Penderita diabetes tipe 1 umumnya menjalani pengobatan therapi insulin (Lantus/Levemir, Humalog, Novolog atau Apidra) yang berkesinambungan, selain itu adalah dengan berolahraga secukupnya serta melakukan pengontrolan menu makanan (diet).

    Pada penderita diabetes mellitus tipe 2, penatalaksanaan pengobatan dan penanganan difokuskan pada gaya hidup dan aktivitas fisik. Pengontrolan nilai kadar gula dalam darah adalah menjadi kunci program pengobatan, yaitu dengan mengurangi berat badan, diet, dan berolahraga. Jika hal ini tidak mencapai hasil yang diharapkan, maka pemberian obat tablet akan diperlukan. Bahkan pemberian suntikan insulin turut diperlukan bila tablet tidak mengatasi pengontrolan kadar gula darah.
     
    rujukan kat sini

    11 comments:

    Aine Ainun said...

    Skrg ni belasan taun da byk kna kncing manis kak,;)

    stakat ni p checkup alhamdulillah xda..kalo ble tak nak la kena...

    Sy da lama x mkn dunkin donut, tp mmg sedap!

    Mizz ErMa said...

    alamak..tol ke? kitorg a.k.a sy dan ank2 buah pon suka jgk mkn big apple nih..hihi

    LYAfrina said...

    apa2 pon..gula ttg penting dlm badan kita.. tp... kna ambil dgn cara y betul kan.. klo blebihan..mmg blh sbbkan mcm2 pyakit

    mamyharraz said...

    big apple mmg sedap sy pun mcm ketagih je :")
    ank sy paling gemar yg perisa alien alien tu haii lahaii mmg sedap.

    aduhh kak..ni yg sy nak big apple skrg jugak hehe

    kurus said...

    EKEKEK SETUJU KAK
    SESEKALI LAYAN OK JE ;)

    CintaZulaikha said...

    kak, badan sy ni ha, kurus melengkung. tak taulah apa penyakit mendatang kan, yerlah, kurus tak gemok2. org kata badan kurus nih la kena jaga2, sb tak nampak beza apa kan..mintalah dijauhkan dari penyakit yg ngak2..huhu

    Munn Jaafar said...

    banyakkan makan peria ye kak...hihii


    sy benda2 mcm ni agak kureng sikit,sy takut nk cuba..takut kalau try makan sikit jd ketagih..asyik la nak mkn je..

    mun said...

    setiap kali lalu dunkin donut.. teringin nak beli..nmpak cam sedap..

    tapi... bila pikir lagi.. konpem xlalu nak telan..sebab manis2..

    sy xmkn benda yg manis2 sgt.. nak minum air manis.. punya laa susah..apatah lagi dapat donut yg camtu.. huhu~

    Izan Ishak said...

    akak... izan baru je makan donut tu 3 hari lepas. bila dah makan baru rasa menyesal sbb mmglah manis sgt kan. skrg ni kena fikir dulu sblm makan. lagi2 tgk pregnant ni kan. minta2 dijauhkan dari penyakit2 yg berbahaya...

    maszull said...

    assalamualaikum ariana...wah mmg sedap pun donut big apple ni hari2 mkn pun boleh tapi hati2 jgn terlebih mkn...:)

    SITI NOARIZAH ARIS said...

    Sy kurang suka dgn donut ni walau nmpak cantik tapi manis bebenau...g pun mak sy pengidap tegar diabetis dan sekarang guna insulin... tu yg sy cuba elakkan makn benda2 macam ni walaupun nampak sedap tapi akibatnya memakan diri sendiri .

    T.kasih sudi klik sini

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink