Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.

Assalamulaikum.

Tuesday, March 22, 2011

Wajib baca ni..

Meh baca ni..peringatan berguna buat kita semua..tak de yang terkecuali..
gambar hiasan


Berduaan di alam siber sama seperti khalwat?

 Wanita dan lelaki bukan mahrim yang berbual berduaan biarpun di alam siber, melakukan perlakuan sama seperti berkhalwat kerana ia mengundang bisikan syaitan yang akhirnya akan menarik mereka melakukan perbuatan mungkar, termasuk curang pada suami atau isteri.
Sehubungan itu, penceramah dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh, berkata mereka yang menggunakan kemudahan Internet perlu meletakkan sempadan syariat dan sempadan hati supaya teknologi itu tidak disalah guna atau menjadi alat perantaraan untuk membuat maksiat.

Beliau berkata, isteri tidak seharusnya membenarkan lelaki bukan mahrim memasuki rumahnya ketika suami tiada di rumah, begitu juga halnya dengan perbuatan isteri berbual dengan lelaki lain menerusi Internet, seumpama membenarkan individu itu memasuki rumahnya, seterusnya merosakkan rumah tangga.

“Membenarkan perkara sebegini memasuki rumah bermakna membenarkan ia memasuki hati dan apabila manusia sudah keluar daripada sempadan, manusia itu akan menjadi rosak,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, bisikan syaitan menjadikan seseorang itu merasakan sesuatu perkara itu begitu menyeronokkan hingga sanggup melakukan perkara mungkar termasuk meninggalkan suami, isteri atau anak-anak, sedangkan ia bakal menyesali perbuatannya kerana keseronokan berkenaan hanya bersifat sementara disebabkan ia berada dalam alam fantasi.


Katanya, alam khayalan dan realiti tidak sama dengan di alam nyata, kita semua mempunyai tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul, bukan sekadar untuk berseronok.


“Asasnya adalah apabila hubungan dengan Allah rosak, maka semuanya akan meruntuh. Teknologi itu tidak salah, tetapi orang yang menyalah gunakan teknologi untuk tujuan terpesong,” katanya.

5 comments:

No Lan said...

mmg TEPAT sekali!..No pernah share ni dalam fb no dlu..bagus untuk semua baca ni..sebab tu No selalu off chat..malas la nak layan...YM pun ngan yg pompuan je..klo nak menggatal kirim salam!

fyna ahmad said...

gud entry...


jom singgah n follow belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Rina Rahamat said...

salah sorang kwn sy bercerai sbb suami dia kenal org lain kat fb..

ariana said...

No: pokok pangkalnya Hati kan..

Fyna: Thanx n salam kenal..:)

Rina: Nauzubillah min zalik..Itulah yang dikatakan..teknologi itu tidak salah..yang salah orang yang menyalahgunakan teknologi itu..ye tak..

Anonymous said...

akak akak nie kretif la

T.kasih sudi klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink